Guy Forsyth

Guy Forsyth

Virtuoze Texaan
do. 21 februari 2013 om 21u. – inkom €15
Hij kwam aan in Austin (Texas) in 1990 met een gitaar, een mondharmonica en een verhakkelde truck. Guy Forsyth wilde het maken in de muziekwereld kost wat kost. Hij begon als straatmuzikant, kreeg een podium in een aantal lokale clubs en kon tenslotte een plaats verwerven tussen de groten op festivals en internationale podia. Guy Forsyth brengt een mix van blues, ragtime, rock doorspekt met rake teksten. Zijn singer-songwriter ziel schemert overal door en levert een repertoire dat traditioneel klinkt maar oversaust is met zijn hoogstpersoonlijke toets.
Guy is een geboren performer. Live staat hij er, getuige zijn dubbelcd ‘Unrepentant Schizophrenic Americana’ (2007) waarop je de muzikant aan het werk hoort in al zijn virtuositeit.
Forsyth is ondertussen aan zijn zevende album toe. ‘The Freedom to Fail’ is er gekomen na de geboorte van zijn dochter en zet vooral de diversiteit van de zanger-componist in de verf. De invloeden komen van alle richtingen en leveren een smeltkroes van songs op waarin zowel een negro-spiritual als een eenvoudige rechttoe-rechtaan rockriff mogelijk is. Forsyth bewijst zijn kunde op een ongelooflijk breed instrumentarium van banjo tot steelgitaar. Forsyth is bewust een lange periode in de studio gedoken voor dit album. ‘Ik wilde meer dan het vastleggen van mijn life-optredens, het moest heel wat verder gaan.’
Het werkstuk is in ieder geval een baken geworden binnen zijn oeuvre die zijn kwaliteiten tenvolle bevestigt. Bovenal is Forsyth in hart en nieren een singer-songwriter die werkt vanuit een ongepolijste puurheid, maar meesterlijk krachtige melodieën weet neer te zetten.
Bij dit optreden hangt heel wat herkenbaarheid in de lucht, een zweem Ry Cooder, een vleug Springsteen, maar ook de adem van Van Morrison,… de unieke saus komt echter van zijn stem en zijn band.

Bezetting: Guy Forsyth (vocals, guitars, harmonica, ukulélé, saw), Nina Singh (drums), Jeff Botta (bass)