PJDS

PJDS

Live, ijzersterk, tegendraads, maar met gedreven vakmanschap.
do. 18 oktober 2018 om 21u. – inkom €17

Pieter-Jan Desmet vormt samen met Sioen en Roland De Piepkes, een trio dat kinderen muzikaal vermaakt. Maar ook solo gaat hij hard voor de ‘grote mensen’. Voor zijn vijftigste verjaardag perste hij er de plaat ‘Siren’ uit.  Bepaalde nummers zaten al goed in elkaar voor PJDS de studio introk. Maar de band was zo knap dat er ook nummers opgebouwd zijn op één riff of een muzikaal ideetje.
De falsetstem van PJDS heeft bijwijlen hetzelfde timbre als Bowie, en alhoewel hij grote fan is van hem, is het laatste wat PJDS wil is Bowie-muziek maken. “Ik klink liever niet als iemand anders. Ik zing gewoon zoals ik gebekt ben.”

PJDS kreeg rock’n roll met de paplepel binnen, had wel bewondering voor muzikanten als Raymond van het Groenewoud en Luc Devos, maar Nederlandstalige songs waren niet zijn ding. Zijn songs houden het midden tussen vervoering, met een groot eigenzinnig gehalte en muzikaal subtiele muziek. De singles ‘August’ en ‘Fire’ waren hiervan eertijds het sprekende voorbeeld en bliven in het geheugen gegrift. “Als je niets te zeggen hebt, zwijg dan. Ik wil mijn ei kwijt en ik doe dat het liefst op café aan den toog en in mijn nummers. Ik ben geen wereldverbeteraar, maar ik vind dat we met z’n allen meer van onze kloten moeten maken. Het is als het steentje in de rivier, als het iets verandert, is dat mooi meegenomen. Want de realiteit is soms wreed.” Een statement die volledig beantwoordt aan de unieke plaats die PJDS ingenomen heeft binnen de muziekscene van de Lage Landen. ‘Siren’ is een absolute aanrader, en ook op het podium een staaltje van muzikaal vakmanschap.

Bandleden:
Pieter-Jan De Smet (Vocals, guitar)
Mirco Banovic (Bas)
Frederik Segers (Guitar)
Antoni Foscez (Drums, Tbc)
Gilles Vandecaveye (Keyboards)